Rasstandard

Rasen Rhodesian Ridgeback,  kommer ursprungligen från Afrika. Den användes  och används som vakt och jakthund, en drivande jakthund vars syfte är att hjälpa jägaren att spåra och driva storvilt. Rasen anses som mycket signalkänslig och jägarna kan avläsa hundarnas beteende extra bra, innan något är på gång.

De noterar  allt och har alltid koll på sin omgivning. De har en otrolig god motorik och har en  kroppsbyggnad som lämpar sig för att springa långt, även i tuff terräng.

Något som är speciellt för rasen är deras ridge på ryggen, ”en sträng av päls i motsatt  riktning”, som ska avslutas med två jämna och parallella virvlar, kronor.

De bör var självständiga till sin karaktär för att klara av att fatta egna beslut, vilket de förväntas att göra.Det krävs  mod och en stabil mentalitet för att klara av jakt och vakt under de förhållanden som de ursprungligen avlats fram för.

En RR är en ras som kräver ett tydligt ledarskap. De är självständiga och kommer att fatta sina egna beslut om inte ledaren klarar av att göra det, vilket kan leda till problem. Det handlar om att kunna samarbeta och hitta motivation för att få en RR att lyssna och lyda.De har förmåga och motorik till de flesta aktiviteter men de är inte alltid motiverade, om de inte tycker att det lönar sig eller att det är värt besväret.

De har en naturlig vaktinstinkt och alltid koll på läget. De skäller när det behövs och inte särskilt mycket. De tyr sig till sin egen flock/familj och är inte speciellt intresserade av andra. De är lämpliga hundar för barnfamiljer och väldigt tillgivna den egna flocken. En bra och stabil hund kan man alltid forma och träna efter eget önskemål men man bör alltid ta sitt ansvar, att sätta sig in i och vara medveten om, vad som är rasens ursprungliga syfte,  för att skapa den förståelse som krävs.

Se vidare länk SKK.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: